A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége és tagvállalatai mindent megtesznek azért, hogy hazánkban az élelmiszerellátás a járvány okozta veszélyhelyzetben is folyamatos, biztonságos legyen és megfelelő áron álljon rendelkezésre. Az élelmiszeriparban és a kapcsolódó szolgáltató vállalkozásokban dolgozók ebben a nehéz időszakban is elkötelezetten és a közösség iránt érzett felelősségtudattal végzik nap mint nap a munkájukat.
Az emberi egészség elsődleges fontosságú, ezért a vállalkozásokban dolgozók a lehető legnagyobb körültekintéssel hajtják végre a feladataikat és folyamataikban megtették a szükséges szigorító intézkedéseket a fogyasztók biztonságának garantálása érdekében.
A járvány miatt hozott szigorú korlátozó intézkedések ugyanakkor az élelmiszer-előállítók működését is új akadályok és körülmények elé állítják.
A folyamatos ellátás biztosításának érdekében ezért a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége a következő feltételek biztosítását látja elengedhetetlenül szükségesnek:
Az élelmiszer-ellátás mai rendszere határokon átívelő, összetett és sok szereplőt összefogó láncolatok sokaságából áll. Ezért elsődleges fontosságú a láncok működése zavartalanságának biztosítása az áruszállítás zökkenőmentességének garantálásával. Ez nem csak az alapanyagok és az elkészült élelmiszerek, hanem például a csomagolóanyagok gyors célba juttatásának biztosítását is jelenti.
Elengedhetetlen, hogy a fertőzöttek számának óhatatlan növekedésével az élelmiszergyárakban dolgozók számára rendelkezésre álljon a megfelelő védőfelszerelés és a gyárak folyamatos működésének biztosításához lehetőség nyíljon megelőző szűrések elvégzésére.
A munkaerő biztonságos munkavégzési körülményeiről a szokatlan körülmények között fokozottan gondoskodniuk kell a vállalkozásoknak. Ezért jogszabályban kell lehetővé tenni a saját gépkocsi használatának finanszírozását a munkába járáshoz és az új munkaerő felvételének feltételeit – ahol az élelmiszerbiztonság ezt megengedi és szükséges – enyhíteni kell.
A szezonális munkaerő toborzását és adott esetben beutazását lehetővé kell tenni annak érdekében, hogy különösen a friss zöldség-gyümölcs ellátás a szezonban folyamatos lehessen mind a lakosság, mind a feldolgozók számára, az érintett vállalkozások pedig fenntarthassák működésüket.
Az alapanyagtermeléshez és a feldolgozáshoz szükséges input anyagok beszerzésének megsegítéséhez meg kell tenni a lehetséges és szükséges állami lépéseket.
A versenytárs országokban megítélt pénzügyi segítséghez hasonlót kellene nyújtani minél előbb a hazai élelmiszer-feldolgozó vállalkozások számára is, különös tekintettel az ebben a helyzetben rendkívül sérülékeny kkv-kra, valamint a turizmus, vendéglátás és közétkeztetés számára szállító, jelenleg lezárt piacokra exportáló, a madárinfluenza megjelenésével nehéz helyzetbe került vállalkozásokra.
A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a hazai élelmiszer-feldolgozó vállalkozások versenyképessége a veszélyhelyzetben hozott rendkívüli intézkedések mellett is megőrizhető legyen.