A Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból nyújtandó átmeneti támogatást részletei az Agrárminiszter 25/2020 rendeleteként jelentek meg június 22-én a
. Ez a korábban bejelentett, 25 milliárd Ft-os támogatási csomag 8 milliárd Ft-os, dedikáltan az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások számára kiírt támogatási lehetősége.A 25/2020. AM rendelet szerint az élelmiszer-vállalkozások a dolgozói létszám alapján egyszeri vissza nem térítendő támogatásra jogosultak, fejenként maximum 125 000 Ft értékben. Nagyvállalatok esetében a elvárás, hogy a vállalkozás a teljes összeg 10%-áról adományozási megállapodást kössön egy Karitatív Tanácsban tag szervezettel, vagy a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel.
Minden élelmiszeripari vállalkozás igényelheti a támogatást, amely TEÁOR szerinti főtevékenysége:
- Húsfeldolgozás 1011, 1012, 1013
- Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, tartósítás 1031, 1032, 1039
- Növényi, állati olaj gyártása 1041, 1042
- Tejfeldolgozás 1051, 1052
- Malomipari termék, keményítő gyártása 1061, 1062
- Pékáru, tésztafélék gyártása 1071, 1072, 1073
- Egyéb élelmiszer gyártása 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1089
- Takarmány gyártása 1091, 1092
- Italgyártás 1101, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107
A támogatás alapját a kérelmező érintett tevékenységének 2019. évi árbevétele, valamint a kérelmező által a 2019. évben foglalkoztatottak átlagos statisztikai állományi létszámának figyelembevételével kell meghatározni.
A támogatási kérelem 2020. június 29. és július 12. között igényelhető a Magyar Államkincstár erre kialakított felületén keresztül. A rendelet részletesen leírja, hogy a kérelmező vállalkozásnak milyen nyilatkozatokat kell tennie a kérelem befogadásához. Az igénylések beérkezését követően a Magyar Államkincstár a támogatást legkésőbb 2020. december 31-ig folyósítja a kérelmező részére.