A Magyar Hűtő és Konzervipari Szövetség (MHKSZ) Sajtóközleménye
2018 nyarán az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az ECDC, a Magyarországról származó gyorsfagyasztott kukoricát hozták összefüggésbe az 5 EU tagállamot érintő Listeria monocytogenes járvánnyal.
A probléma jelentőségét felismerve, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség (MHKSZ) egyes tagjai összefogásával és a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft szakmai vezetésével kidolgozásra került egy átfogó, önkéntes auditált Listeria Megelőzési Rendszer.
A Listeria Megelőzési Rendszer bevezetésével és hatékony működtetésével a hagyományos technológiával előállított gyorsfagyasztott zöldség- és gyümölcstermékekben Listeria monocytogenes előfordulásának kockázata jelentősen csökkenthető, melyet az első év tapasztalatai is alátámasztanak. Az MHKSZ azon tagjainál, amelyek megfelelően alkalmazták a Listeria Megelőzési Rendszer követelményeit, a Listeria monocytogenes előfordulásának kockázata számottevően csökkent az üzemi környezetben, illetve a jelenléte a forgalomba hozott késztermékből csak elvétve mutatható ki, és a jelenlétet kimutató esetekben is jóval a rendelet által engedélyezett élelmiszerbiztonsági határérték alatt marad.
Továbbra is hangsúlyozandó, hogy a gyorsfagyasztott zöldség termékeket fogyasztás előtt, a felhasználási utasításnak megfelelően meg kell főzni.
A résztvevő vállalatok a következő szezonban folytatják a már megkezdett munkát, illetve a tapasztalatokat látva további vállalatok is jelezték csatlakozási szándékukat a Listeria Megelőzési Rendszerhez.
Budapest. 2020. január 22.